Hoe houd je de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya in beeld?

Tips om het vol te houden: productivity

De afgelopen weken zijn er wereldwijd ongeveer 1.768.211 artikelen, posts en blogs geschreven over de goeie dingen die corona ons tot nog toe heeft gebracht. 

Leestijd: 4 minuten
Auteur: Tom Schooltink

We zijn ‘eindelijk dankbaar‘ voor het leven dat we kunnen leiden, er is een ‘ongekende solidariteit’ onder Nederlanders en  met een (kleine) groep psychische patiënten gaat het zelfs beter dan ooit. Nederlanders zijn massaal aan het hardlopen geslagen. Omdat we veel minder vaak de auto pakken en de industrie op halve kracht draait, knapt de luchtkwaliteit zienderogen op in heel de wereld (met 33 %, claimen experts). Het meest ontroerende nieuws vond ik de euforische jonge Indiërs die daardoor voor het eerst in hun leven de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya konden zien.

Maar met het versoepelen van de maatregelen sinds afgelopen dinsdag worden de eerste scheurtjes in de jubelstemming zichtbaar. Nu de grootste paniek weg is, toont onderzoek aan dat individualisme weer toeneemt en het aantal auto’s op de weg al weer stijgt  Misschien merk je zelf ook al wel dat je hardloopfanatisme van de afgelopen weken al wat begint te temperen. Ach, wij mensen. Sneue types. Wij vallen nu eenmaal bliksemsnel terug in oud gedrag. Vreemd is dat allerminst, beschreef Charles Duhigg in the habit loop. En het fenomeen wilskracht wordt ernstig overschat bij het volhouden van goede voornemens.

Ook in ons werk bij Nieuwe Wending, waarbij we organisaties helpen zaken duurzaam in beweging te krijgen, zien we hoe lastig het is gewenst gedrag door te zetten. In onze aanpak bestaat de laatste stap ook altijd uit ‘tips om het vol te houden’.

Wilskracht zit in je telefoon

Verandering volhouden, hoe graag je die kant ook op wilt, is donders ingewikkeld. Gelukkig zijn er tal van manieren om je brein op andere gedachten te brengen. En veel daarvan zitten gewoon in je telefoon. Ik schreef al eerder over het krachtige principe van verliesaversie, een overtuiging die slim verwerkt is in de app Stickk en waarmee ik vorig jaar redelijk gemakkelijk 6 kilo kwijt raakte. Een andere handige app die ik al een tijd gebruikt, is Productivity. Geen gratis app – na een proefperiode van 7 dagen betaal je € 30,- per jaar.

Doen wat echt belangrijk is

In deze coronatijd heeft de app voor mij zijn diensten meer dan bewezen. Deze coronatijden zijn voor Nieuwe Wending bijzonder druk. En in drukke periodes heeft mijn brein heeft de neiging alleen nog – op het obsessieve af – mails en werklijstjes af te werken. Als ik dan ‘s avonds afgepeigerd op de bank neerplof, maakt tevredenheid over al die mails en acties die ik heb afgewerkt, snel plaats voor een onvoldaan gevoel. Want ik had eigenlijk die vriend willen bellen, die net zijn moeder is verloren. Of willen sporten. Maar al veel te veel gedaan die dag, geen puf meer om wie dan ook te bellen. Laat staan mijn hardloopschoenen aan te trekken. Daarom zet ik elke avond, voor ik ga slapen, in Productivity een of twee dingen die ik de volgende dag of de volgende week echt wil doen en die echt belangrijk zijn. Het zal je niet verbazen dat de app mij vanochtend herinnerde aan het schrijven van deze post.

Goede gewoontes

Daarnaast staan mijn goede gewoontes in de app. Zo train ik op dit moment voor een halve marathon. Dat betekent vier keer trainen per week. En omdat ik train in de leer van Koen de Jong, hoort daar ook bij dat elke ochtend begint met een ijskoude douche van twee minuten. Mijn wispelturige brein zou dat soort gewoontes normaal gesproken nog geen week volhouden. Niet omdat ik het niet wil, maar ik vergeet het gewoon. Productivity helpt niet alleen onthouden, maar geeft ook positieve feedback als ik goede gewoontes volhou. Kinderlijk natuurlijk, maar een 30-day streak compleet met ballonnen en toeters, ik bal mijn vuist en kijk er euforisch bij (dat mijn vrouw mij dan hard maar liefdevol uitlacht, dat went).

Tot ziens, sneu type

Er zijn tal van apps die je kunnen helpen meer te sporten, je huis vaker op te ruimen of je geld beter te beheren. Er is er vast ook een die jou ook na corona helpt vaker thuis te werken en minder de auto te pakken. Of je laat doen wat je echt belangrijk vindt. De ideale uitweg voor alle sneue types zoals jij en ik, die zichzelf gebrek aan ruggengraat aanpraten en zich daar vervolgens vol zelfverwijt voor op hun donder geven ;-).