In 6 stappen naar een plan om coronamaatregelen te volgen

Op het moment van schrijven werkt iedereen nog zoveel mogelijk vanuit huis. Hoe gaat dit wanneer straks meerdere collega’s weer op kantoor zijn? Hoe zorg je dat men zich bewust én onbewust aan de coronamaatregelen houdt? Aan de hand van de zes stappen van onze aanpak denken wij voor verschillende klanten mee over dit vraagstuk. In dit artikel zoomen we in op stap 3 en stap 4.

Stap 3. MRI-scan

Wat krom is, krijgen we met communicatie niet recht. Is de koers helder? Is het pad geëffend om het nieuwe gedrag te kunnen vertonen? Ervaren collega’s weerstand?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat medewerkers nu al niet volgens de maatregelen werken. Waarom niet? Een analyse van de situatie is noodzakelijk om de juiste interventies in te kunnen zetten. Is het voor medewerkers bijvoorbeeld wel mogelijk om 1,5 meter afstand te houden? Maar ook, hoe ziet de cultuur van de organisatie eruit? Wat zijn belangrijke kernwaarden waar je in communicatie bij aan kunt sluiten? Bijvoorbeeld: jouw organisatie heeft als kernwaarde veiligheid. Laat de interventies, maatregelen en communicatie daar dan ook op aansluiten.

Stap 4. Actieplan en interventies 

Kennis van het brein en van communicatie zijn samen de ruggengraat van onze plannen.

We gebruiken bij dit plan de aanpak van ‘De olifant, de berijder en het pad’.

Weerstand wegnemen
Welke interventies kun je inzetten om bestaande weerstand weg te nemen? Afhankelijk van het type weerstand zet je interventies in.

Voorbeeld voor in een zorginstelling

Denk bijvoorbeeld aan de theorie van ‘Altercasting’ bij reactance. Zet medewerkers in een bepaalde (expert)rol. De kans neemt daarmee toe dat ze zich zo gedragen. Medewerkers die tegen de verandering zijn en ontwijkend gedrag vertonen, kunnen in de fase van inertia zitten. Gebruik dan bijvoorbeeld de theorie van commitment. ‘Ik koop samen met mijn organisatie een bureaustoel voor thuis. Hierdoor kan ik 70% van mijn tijd thuiswerken.’ Je wil je daar dan ook aan houden, je hebt niet voor niets die bureaustoel gekocht.