Je brein heeft een bloedhekel aan verliezen

Auteur: Tom Schooltink

Vandaag start ik een experiment. In 13 weken ga ik 5,7 kilo afvallen. Op zich niets bijzonders, want eens in de drie, vier weken doe ik wel een poging gewicht te verliezen. Soms duren die pogingen drie uur, soms een dag, soms een paar dagen of zelfs 3 weken. Maar nooit langer. Het afgelopen jaar was 82,5 mijn laagste gewicht. Toen ik maandag begon, woog ik 85,7. Ik heb dunne benen en een dikke pens. Die moet weg.

Dit keer ga ik het proberen volhouden door een breintechniek in te zetten: verlies-aversie. De Israelische psycholoog Daniel Kahneman is de grondlegger van deze theorie. Kahneman toonde aan dat mensen verliezen veel zwaarder wegen dan dat ze eenzelfde waardestijging waarderen. Mensen hebben een hekel aan verliezen en marketeers kennend dat breinprincipe maar al te goed. Booking.com maakt daar gebruik van bij haar ‘nog een kamer beschikbaar’…het risico dat je die ene hotelkamer in de superstad op dat prachtige plekje met die superprijs mis gaat lopen, zet je brein op scherp en voor je het weet, heb je geboekt.

Ik heb een app gedownload: Stickk. Daarin heb ik mijn voornemen gekoppeld aan een stevige financieel verlies: als ik mijn doelstelling niet haal, zal ik mijn hele team op een etentje moeten trakteren. Toch al snel zo’n 450 euro waard. En omdat Stickk weet dat je brein goed is in het verzinnen van uitwegen, is het boter bij de vis: elke week dat je niet een stap dichter bij je afspraak bent, wordt er direct geld van je creditcard afgeboekt. Ik wil niet verliezen. Denk ik. Maar dat maakt mijn onderbewustzijn wel uit.

Wil je Tom’s afvalrace volgen? Hieronder lees je zijn wekelijkse verslag.