Vijf tips voor een ‘breinproof’ werkplek

Je brengt er heel wat uurtjes door, je werkplek. Hoe kun je met kleine aanpassingen in je inrichting, grote verbeteringen brengen in je welzijn, gezondheid en productiviteit? Gedragsveranderaars Britt en Jens geven vijf tips voor een breinproof (thuis)kantoor.

Zien

Groen is niet genoeg

Een ‘natuurlijke’ werkplek is goed voor je brein. Biophilic design heet dat. Het vermindert stress, vergroot je creativiteit en geeft je welzijn direct een boost. Zet daarom veel planten neer! Of voeg ‘fractals’ toe: dat zijn natuurlijke patronen die steeds terugkeren, bijvoorbeeld op je vloer. Voor je welzijn is bewegende natuur trouwens het beste, zoals een fonteintje of een waterval. Het groen hoeft niet altijd ‘echt’ te zijn: zijden kunstplanten of een behang met bos volstaan prima.

Horen

Verlaag stress en demp het geluid

Achtergrondgeluid heeft een negatieve invloed op je stressniveau, kortetermijngeheugen en bereidheid om anderen te helpen. Het liefst beperk je dus geluid op kantoor. Zones kunnen daarbij helpen: van een gemeenschappelijke ruimte waar druk gepraat wordt tot een stiltezone waar het muisstil is. Bij de inrichting van die zones kun je akoestische hulpmiddelen gebruiken, zoals cirkels van PET-vilt aan de wand. Denk ook aan slimme apparaten, zoals noise cancelling koptelefoons.

Ruiken

Ga voor pepermunt of sinaasappel

Reuk is een van je sterkste zintuigen: het is direct verbonden aan emotie- en geheugenfuncties in je brein. Verspreid daarom geuren in verschillende zones op je kantoor. Duik je in een ingewikkeld rapport? Zorg voor de geur van pepermunt; die verbetert je geheugen en maakt je alert. Wil je in je pauze even ontspannen, kies dan voor de geur van de ylang-ylang bloem, sinaasappel of lavendel. Deze geuren laten je kalm voelen en verbeteren je stemming.

Voelen

Mix de materialen

Kijk eens naar de materialen en stoffen op jouw werkplek. Afwisseling vindt je brein het fijnst: een werkplek met een mix aan materialen nodigt veel meer uit, dan een ruimte met alleen maar plastic. Gebruik natuurlijke materialen, zoals hout. Je brein associeert die onbewust met warmte. Sommige dingen zijn ontastbaar, maar voel je toch. Zo beperkt een slechte luchtkwaliteit je denken. Ook luchtvochtigheid en ventilatie beïnvloeden je prestaties en gezondheid.

Proeven

Slappe koffie? Pak een donker kopje

Wat je eet en drinkt, beïnvloedt je aandacht. Leg stukjes pure chocola klaar in de focusruimte: je concentratievermogen krijgt er een boost van. En wist je dat je koffie sterker of bitterder smaakt uit een kopje met een donkere kleur, vierkante vorm of kubusvormige textuur? Dit heet crossmodal correspondence: verwachtingen over het ene zintuig, zoals zicht of tast, slaan over naar het andere zintuig: smaak.

Wist je dat mensen hun bureau schoner houden als het ruikt naar citroen? Het doet onbewust denken aan schoonmaakmiddel. Een experiment waard, als je een clean desk policy wil invoeren…

Meer weten?

We richtten op basis van deze inzichten ons kantoor opnieuw in. Bekijk de video voor het resultaat!

We schreven ook een yellowpaper met meer tips.

Dit artikel verscheen in Tekstblad nummer 2023-1.