Da Vinci-contract bij Nieuwe Wending

Auteur: Britt Hippert

Sinds 2021 biedt Nieuwe Wending een Da Vinci-contract aan. Wat houdt dat in? De naam van het contract is een hint. Leonardo Da Vinci staat bekend als ‘homo universalis’: iemand die al zijn of haar vaardigheden ontwikkelt. Da Vinci was namelijk architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder. Veelzijdig dus. Nieuwe Wending staat open voor die veelzijdigheid en kijkt daarom verder dan ‘de typische communicatieadviseur’.

Mensen die qua opleiding en achtergrond niet honderd procent aansluiten bij het profiel van een adviseur krijgen door het Da Vinci-contract een kans. Iemand zoals Britt, met een (onderzoek)achtergrond in de sociale psychologie. Of een onderwijskundige, een vormgever, of iemand die apps kan maken. Door het Da Vinci-contract kunnen jij en Nieuwe Wending ontdekken of we voor elkaar van toegevoegde waarde zijn. Samen met je mentor en twee partners maak je afspraken over je inzet bij opdrachtgevers, verantwoordelijkheden en scholing. We evalueren deze afspraken elk kwartaal en stellen ze waar nodig bij. Je ‘proeft’ als het ware op welke manier je jouw vaardigheden het beste kan benutten. Bij Nieuwe Wending is niets te gek en alles bespreekbaar. De ideale omgeving om op ontdekkingsreis te gaan. 

Da Vinci in actie 

Het Da Vinci-traject van Britt zit erop. Hoe zag het eruit? Britt: “Bij diverse projecten, voor diverse opdrachtgevers, heb ik collega’s ondersteund. Bij een organisatie werd bijvoorbeeld een nieuwe manier van digitaal werken werd geïntroduceerd. Aan de hand van literatuuronderzoek, vragenlijsten en interviews onderzocht ik hoe medewerkers tegen die nieuwe werkwijze aankeken. Op basis van de uitkomsten gaf ik de organisatie concrete adviezen om medewerkers mee te krijgen. Voor een andere organisatie zocht ik uit welke factoren belangrijk zijn voor een goede onboarding van nieuwe medewerkers. Op dit moment doe ik literatuuronderzoek voor en schrijf ik mee aan een communicatie- en strategieplan voor twee wijken die van het aardgas afgaan. Een ander onderzoek waar ik mee bezig ben richt zich op het gebruik van elektrische deelauto’s. Ook voor Nieuwe Wending doe ik onderzoek, namelijk naar hoe onze klanten onze eigen dienstverlening ervaren en welk beeld ze van onze organisatie hebben. Die kennis gebruiken we om ons werk te verbeteren.

Ik doe niet alleen onderzoek, maar werk ook mee aan het bedenken en uitvoeren van gedragsexperimenten. En ik schrijf artikelen, onder andere voor onze nieuwsbrief en LinkedIn-pagina. Zo schreef ik met een collega over 13 beïnvloedingstechnieken die het succes van de Ommetje-app verklaren. Verder woon ik regelmatig lezingen bij en heb ik deze zomer een summer school gevolgd bij de Radboud Universiteit.”

Unieke bijdrage

In haar werk wil Britt fenomenen zo goed mogelijk begrijpen. Britt: “Daar helpen theorieën mij bij. Vanuit de psychologie zijn er ontelbaar veel theorieën toe te passen op fenomenen. Als ik de bril opzet van de ene theorie, zie ik andere dingen dan wanneer ik de bril opzet van de andere theorie. Hoe meer theorieën ik ken, hoe meer ik zie. Hoe beter ik die theorieën integreer, hoe dichter ik bij het ware fenomeen kom. Om uiteindelijk de samenleving te verbeteren, mensen gelukkiger te maken en vooruitgang te stimuleren. Daar doe ik het voor.”

“Een ander belangrijk principe voor mij is zo min mogelijk aannames doen. Als psycholoog weet ik als geen ander dat ons brein automatisch een binnendoorweg neemt. Dat kan tot denkfouten leiden, die het succes van een campagne of interventie in de weg kunnen zitten. Bewustwording is de eerste stap. Ik merk het op en probeer te corrigeren. Niet invullen wat anderen willen, maar vragen en luisteren. Wat speelt er bij hen? Wat vinden zij belangrijk? Vooronderzoek doen is essentieel, want het zorgt ervoor dat je aannemen inruilt voor weten.” 

Vanuit deze uitgangspunten wil Britt collega’s zo goed mogelijk ondersteunen bij hun projecten. Britt: “Door een voltooide onderzoekmaster bezit ik vaardigheden die hierbij goed van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld kritisch denken, verschillende perspectieven en resultaten integreren, of data verzamelen en analyseren. Tot slot ben ik niet alleen een academische schrijver, maar kan ik wetenschappelijke inzichten ook vertalen naar de praktijk en communiceren met een breder publiek.”

Bestemming onbekend

Hoe kijkt Britt terug op het traject? Britt: “Enorm dankbaar ben ik. Voor de mogelijkheid die ik bij Nieuwe Wending krijg om niet alleen de communicatiewereld, maar ook mezelf, te ontdekken. Door het Da Vinci-traject weet ik beter hoe het communicatievak er in de praktijk uitziet, wat mijn sterke en zwakke punten zijn, én waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Waar brengt deze reis mij naartoe? De tijd zal het leren. Maar is de reis niet belangrijker dan de bestemming?”