De suikerchallenge: over zoete verleidingen en een onwetend brein. Met handige tips!

Holymoly wat een zoetigheid! Een collega vatte de suikerchallenge, die het Diabetes Fonds in de week van 5 juni organiseerde, treffend samen. Als er een inzicht leidend was, dan was het wel het aantal suikers dat in bijna ieder product verborgen zit. Niet eerder bestudeerden we zoveel etiketten van onze dagelijkse boodschappen. Wilde je toegevoegde suikers vermijden, dan kon je tot wel 90% van je dagelijkse boodschappen schrappen. Zelfs boodschappen waarvan we dachten dat het gezond was, zoals humus.

Hoe het begon

Op vrijdagmiddag, de week voorafgaand aan de challenge, werd het suikerbommetje tijdens ons reguliere Nieuwe Wending-team door het gezondheidsteam gedropt. Wat als we zouden meedoen aan de challenge? Als je met gedragsverandering bezig bent en klanten hierover adviseert, dan zul je het zelf ook een keer moeten ervaren. Zijn we zelf in staat om suikerzoete verleidingen voor een week te weerstaan? Hoe taai is eigenlijk ons eigen gedrag? Alle vingers gingen in de lucht, behalve van die ene collega, die na een goedkeurend ‘succes mensen’ van de weersomstuit nog eens flinke hap nam uit zijn bastognekoek die hij tot zich nam vanwege de bekende middag-suikerdip.

Vol goede moed begonnen we – onvoorbereid – aan de week. Een week die bol stond van verjaardagen, bruiloften en festivals. Zou het Diabetes Fonds nu bewust deze week in deze zomerperiode hebben georganiseerd, vroegen wij ons op onze zwakke momenten af.

Waarschuwingen en tips via Teams

Via Teams ontvingen we van collega’s tips over suikervrije tussendoortjes, een handig kookboek vol suikervrije recepten, alcoholhoudende drankjes zonder suiker en suikervrije bouillonblokjes (ze bestaan echt!). Ook deelden we waarschuwingen dat die heerlijke humus voor op de boterham, ‘toch nog wat suiker bevat’. Daarnaast kwam, via Teams, regelmatig een aftelklok in beeld. Zo wisten we dat we al op de helft van de challenge zaten of kregen we een bemoedigend digitaal schouderklopje omdat we ‘goed bezig waren’.

Van ’weinig effect’ tot ‘best wel veel’

Het effect van de suikervrije week was bij iedereen verschillend. De ervaringen varieerden van gewichtsverlies, minder behoefte aan suiker tot…helemaal niets. Bij een aantal collega’s had de challenge geen of nauwelijks effect gehad. We hebben geen nader onderzoek gedaan naar de correlatie tussen het suikergebruik voor en tijdens de challenge. Wellicht ligt daar een verklaring voor een deel van deze effecten. Het is in ieder geval het onderzoeken waard.

Tips vanuit ons team

Nu de suikervrijeweek al even achter ons ligt, delen we graag een aantal tips:

  • Bereid een suikervrije periode goed voor. Nu zaten er slechts twee dagen tussen onze aanmelding bij de challenge en de feitelijke start. Zo waren de weekboodschappen – vol suikerrijke producten – al besteld.
  • Daarnaast hadden we ons onvoldoende kunnen verdiepen in goede, suikervrije of -arme alternatieven voor feestjes en festivals. Deze kennis had ons in ieder geval geholpen bij het oefenen van nieuw gedrag.
  • Hoewel ons experiment zeer kleinschalig was, bleken de avonden de moeilijkste momenten te zijn voor de collega’s. Dat zat ‘m met name in het avondeten. We zagen op tegen de etikettenstudie van de ingrediënten en/of het bedenken van goede alternatieven. Zo leerden we, dat je bij de ingrediëntenlijst van kant-en-klare sauzen kunt spieken wat een specifiek gerecht nu zo smakelijk maakt. Die specifieke ingrediënten kun je als losse ingrediënten kopen, zonder de suikervarianten natuurlijk. De hoeveelheid toegevoegde zouten kun je hiermee ook meteen reduceren.
  • Zorg voor een nood-snack, zoals een collega het treffend omschreef. Dit kunnen worteltjes, maïswafels of ongezoute nootjes zijn die standaard in je tas zitten. Kom je een verleiding tegen of heb je een moeilijk moment? Doe een graai in je tas!
  • Zet standaard een schaal met fruit neer op kantoor. Zo zorg je voor een gezond tussendoortje. Weliswaar niet suikervrij maar natuurlijke suikers heeft je lichaam ook nodig.
  • Maak de avond – voorafgaand aan je werkdag – je lunch al klaar. Dan heb je vaak meer tijd om na te denken over je lunchpakket, maak je goede en gezonde keuzes én kun je verleidingen in de kantooromgeving makkelijker weerstaan.
  • Vermijd de ‘drie witjes’: wit brood, witte pasta en witte bloem. Je bloedsuikerspiegel stijgt namelijk snel bij het eten van deze drie producten terwijl je insuline-pieken (met daarna een -dip) juist wil voorkomen.
  • Maak je eten ook een beetje leuk en zorg voor veel (suikervrij) kleur op je bord. Wees hierin creatief. Combineer bijvoorbeeld diverse groente-en fruitsoorten met elkaar.
  • Wees ook een beetje aardig voor jezelf. Een collega nam haar eigen suikervrije drankjes mee naar een feestje en probeerde van de frisdrank af te blijven tijdens een snikheet festival op een buitenterrein. Bij de eerste actie (zelf drankjes meenemen) voelde ze zich buiten de ‘sociale setting’ staan en bij de tweede actie werd de verleiding uiteindelijk te groot en is ze overstag gegaan. Cola zero (ondanks ijskoud en dus verfrissend) legde het af tegen het reguliere coladrankje.
  • Help elkaar bij het volhouden van het nieuwe gedrag. Via Teams deelden we tussentijdse ervaringen, vertelden we elkaar eerlijke verhalen en gaven we elkaar tips.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met de suikerchallenge. Of misschien heb je goede tips voor ons over suikerarme maaltijden of het omgaan met moeilijke momenten. Deel ze met ons! We komen er op een later moment nog eens op terug.