Stoppen met roken

 

Nooit meer stoppen met stoppen

Een slimme zet van Samen Gezond in Deventer in de aanloop naar de uitdagende Stoptober-maand! Twee weken voor de start organiseerde zij namelijk een informatiebijeenkomst over stoppen met roken. Het doel? De kans op succesvol stoppen met roken vergroten. Tijdens deze sessie werden de rokers met waardevolle inzichten bewapend voor hun naderende strijd met de sigaret.

Anders leven

Breincommunicatie

Hoe overtuig je rokers om deel te nemen aan een stoppen-met-roken bijeenkomst?

 

Ga voor winst!

In je communicatie kun je kiezen tussen een winstframe en een verliesframe. Waar je bij een winstframe de positieve gevolgen van het doelgedrag benadrukt, focus je bij een verliesframe op de negatieve gevolgen van het huidige gedrag. Welke het beste werkt? Dat hangt af van het doelgedrag.

Bij stoppen met roken blijkt het winstframe het meest succesvol. Benoem daarom de voordelen van dit gewenste gedrag: schone longen, een prettige lichaamsgeur of een betere conditie. Benadruk ze in tekst én beeld! Zo gebruikten we in onze campagne de krachtige foto van een wijkbewoner die zijn longen volzuigt met frisse lucht. Meer zuurstof = een betere conditie!

 

Zelfeffectiviteit

Mensen zijn gemotiveerder wanneer ze het vertrouwen hebben dat ze een bepaalde actie kunnen uitvoeren. Daarom benadrukten we voor rokers de makkelijke taak ‘naar de sessie komen’, in plaats van een focus op de lastige opgave ‘stoppen met roken’. Met dit subtiele verschil schoot de motivatie van de rokers om deel te nemen aan de bijeenkomst de lucht in. En iedere stap in de juiste richting brengt hen weer dichter bij het einddoel: definitief stoppen met roken.

 

Gebruik de sociale norm

De sociale norm speelt bij tal van gedragsvraagstukken een belangrijke rol. En zeker ook bij deze! Want vooral in kwetsbare wijken is het een krachtige motivator voor het gedrag van de bewoners. Met de juiste sociale norm trek je hen dus makkelijker over de streep. Ziet een wijkbewoner dat de buren de strijd met hun rookgewoonte aangaan, dan is de kans groter dat hij of zij dit gedrag volgt.