Hulp bij geldzorgen
‘Je hebt overal papieren voor nodig en waar begin je?’
Jaarlijks houden gemeenten geld voor inkomensondersteuning over, terwijl de kans op armoede voor inwoners met een laag inkomen dreigt toe te nemen. Ook de gemeente Deventer zoekt naar manieren om het aantal aanvragen te laten toenemen. Ze vroegen ons daarom om advies.
Breincommunicatie
Hoe komt geld uit gemeentelijke potjes bij inwoners met geldzorgen?
Maak het makkelijk
Vaak zijn er verschillende organisaties betrokken bij inkomensondersteuning en geldzorgen. Dat kan zorgen voor versnipperde informatie. Bundel daarom alle inkomensregelingen en ander hulpaanbod in één helder overzicht. En creëer één vast beginpunt waar inwoners met vragen of zorgen over geld terecht kunnen. Vanuit dit centrale punt, bijvoorbeeld het financieel spreekuur, kan de inwoner vervolgens verder op weg worden geholpen.
Benut positieve ervaringen
Deel positieve ervaringsverhalen, bijvoorbeeld op de webpagina’s over de inkomensregelingen. Door te lezen hoe andere mensen baat hebben bij een vergoeding of extra, wordt het concreter wat het aanvragen van een regeling oplevert. Hiermee wordt ingespeeld op de descriptieve sociale norm: iemand ziet dat anderen in een herkenbare situatie al eerder regelingen hebben aangevraagd, wat kan bijdragen aan het doorbreken van het taboe.
Maak gebruik van het sneeuwbaleffect
Benut het netwerk van inwoners die al wél in beeld zijn. Bijvoorbeeld door het meegeven van kaartjes aan bezoekers van financiële spreekuren, die ze in hun familie- of vriendenkring kunnen verspreiden. Uit onderzoek blijkt dat symbolen rondom liefde de bereidheid om iemand te helpen vergroten. Zet daarom op zo’n kaartje bijvoorbeeld een hartsymbool, met de tekst: ‘Ik gun jou ook zo’n fijn adviesgesprek’.